Súgó a www.aton.hu weboldal használatához


Ajánlott felbontás: min. 1024x768
Ajánlott böngésző: Firefox (min. 2.0 ) vagy Internet Explorer (min. 6.0)
Ajánlott program a cikkek megjelenítéséhez: Adobe Reader (min. 8.2)

 

 

A szolgáltatások jelentős része - beleértve a keresést, a böngészést, a dokumentumok megjelenítését, letöltését – bárki számára szabadon elérhető, vagyis nem szükséges hozzá regisztráció. Regisztrált látogatóink bővebb szolgáltatási kínálatból választhatnak.

A regisztráció és a bejelentkezés a kezdőlapon, jobb oldalon, illetve a weboldal bármely lapján – mindenkor – a jobb felső sarokban található. Az elfelejtett jelszó lekérdezésére is van lehetőség. A regisztráció során csak néhány – a kapcsolattartáshoz és az azonosításhoz szükséges – adatot kérünk. Az adatokat harmadik fél számára nem adjuk át.

A bal felső sarokban lévő ATON logóra kattintva minden esetben a Kezdőlapra ugrunk.

 

Kezdőlap

A kezdőlapon a legfrissebb események, illetve azokkal kapcsolatos információk jelennek meg alapvetően – a legfrissebb információk mindig legfelül találhatók. A Kezdőlapon az adott eseményt csak tömören ismertetjük, a Részletek linkre kattintva azon oldalra ugrunk ahol a bővebb információt találunk arról.

A jobb oldalon lehetőség van a bejelentkezésre.

Szintén a jobb oldalon található a projektet támogatók, internetes elérhetőségeik, linkjeik.

Angol vagy magyar nyelvű felületet választhatunk.

Az Impresszumot választva a létrehozók és a támogatók adatai jelennek meg. Az Adatvédelmi nyilatkozat látogatóinkat tájékoztatja a regisztrációnál bekért adatok kezeléséről.

 

Cikkek

A Cikkek menüpontra kattintva alapesetben a Böngészés almenüpontra ugrik.

Keresés

Az almenüpont kiválasztása után megjelenő oldalon a bal oldali beviteli mezőben a keresési szempontot állíthatjuk be, míg a jobb oldali mezőbe beírhatjuk a keresőszót. A weboldalon található dokumentumok között többféle szempont szerint kereshetünk:

·         Cikk címe
·         Egyéb cím
·         Füzetszám
·         Kötetszám
·         Megjelenés éve
·         Nyelv
·         Oldalszám
·         Szerző
·         Tárgyszó

Ha további szempontot is szeretnénk megadni, akkor a Bővít gomb – akár többszöri – megnyomásával újabb keresőmezőket jeleníthetünk meg. A Szűkít gombbal el is tüntethetjük a felesleges mezőket. A keresőszavak beírása után az Indítás gombra kattintva kezdődik el a megadott szempontok szerinti leválogatás. Az Találatok száma mezőben beállíthatjuk, hogy egy találati oldalon hány dokumentum jelenjen meg – 10, 25 és 50 db/oldal közül választhatunk. A találatok száma is megjelenik. A találatok megjelenítése alatt és fölött lapozó nyilakat láthatunk, illetve megadott oldalra ugorhatunk, ha túl hosszú a találati lista.

A találati listában a bélyegképre kattintva nagyobb méretben láthatjuk a kiválasztott dokumentumot a legfontosabb adataival együtt. Amennyiben a teljes cikket szeretnénk letölteni, az elölnézeti kép alatt található Megjelenítés gombra kell kattintani. Az elölnézeti kép alatt található Mentés gombra kattintva szintén megnyithatjuk, vagy elmenthetjük a teljes cikket PDF formátumban. A cikkek megjelenítéséhez Adobe Reader program valamelyik verziója szükséges. Amennyiben ez nincs telepítve a gépén, nem tudja megnyitni a fájlokat. A program ingyenesen letölthető az internetről (pl. http://get.adobe.com/reader/).

Az oldal jobb felső sarkában lévő Vissza a találati listához gombra kattintva visszaugrunk a keresési feltételeknek megfelelő találatokat megjelenítő oldalra.

Az Új keresés gombbal kitörlődnek a korábban megadott szempontok és teljesen új keresést állíthatunk össze. A keresési feltételek megadása mezők alatt megjelennek az Előző keresések is, a megadott keresési feltételek megjelenítésével. Ezekre kattintva automatikusan betöltődik a Keresés paraméterei mezőkbe, így az Indítás mezőre kattintva elindul a keresés.


Böngészés

A menüpont indításakor az első csoport, a cikk címe betűrendjében jelenik meg. A Szűrőfeltételek mező használatával kiválaszthatunk más böngészési szempontot is, vagy szűkíthetjük a böngészést:

·         Cikk címe
·         Kötetszám
·         Megjelenés éve
·         Nyelv
·         Szerző
·         Tárgyszó

A találati lista kezelése és egy dokumentum kiválasztása a Keresésnél ismertetett módon történik.

Szerzők

Az Agrokémia és Talajtan Online szakfolyóiratban publikáló személyeket kívánjuk megjeleníteni, megjelölve a nevét, tudományos fokozatát, munkahelyének nevét, illetve címét, valamint az e-mail címét.


Cikkek feltöltése

Az almenüpontra kattintva az Online Editorial System (OeSys) oldalára ugrunk, ahol megtehetjük a cikkünk feltöltését. A feltöltéshez regisztráció szükséges, melyet a Szerző(k) regisztrációja gombra kattintva tehetünk meg. A regisztráció során csak néhány – a kapcsolattartáshoz és az azonosításhoz szükséges – adatot kérünk. Az adatokat harmadik fél számára nem adjuk át. A regisztrációs oldalon kell a levelező szerzőnek megadnia a nevét, e-mail címét, telefonszámát, pontos levelezési címét és természetesen a bejelentkezéshez elengedhetetlen azonosító-jelszó párost. Az oldal alján lévő gombra kattintva a beírt adatok ellenőrzése történik meg. Ha valamelyik mezőbe írt adat nem felel meg a formai követelményeknek vagy a két beírt jelszó nem egyezik meg, akkor a rendszer visszaküldi a leendő szerzőt az adatok megadása oldalra és jelzi mely mezővel/mezőkkel volt probléma. Abban az esetben, amikor minden adat megfelelő, egy e-mailt küld neki a rendszer, melyben meg kell erősítenie a regisztrációt. Ha ez a megerősítés sikeres, akkor a szerző be tud jelentkezni a szerzői oldalakra. Ha a szerző elfelejtette a megadott jelszavát, akkor az azonosító megadása után az Elfelejtettem a jelszavamat gombra kattintva e-mailben megkapja a jelszót.

A Cikkeim menüpontot kiválasztva nyílik lehetőség cikkek beküldésére. A beküldéshez és a beküldött cikkek karbantartásához minden esetben autentikációra van szükség. Az azonosító és jelszó beírása és a Bejelentkezés gomb megnyomása után lehet új cikket beküldeni, beküldött cikket módosítani vagy új revíziót beküldeni.

Bejelentkezés után a levelező szerző az aktuális cikkeinek listáját látja. Látszik a bejelentkezett felhasználó is. Az aktuális cikkek közé azok a cikkek tartoznak, amelyek nem kerültek még publikálásra és nem is lettek visszavonva vagy visszautasítva. Ezen lista elemei esetében új verzió kezdeményezhető az Új verzió gombra kattintva. A Visszavonás gombra kattintva a cikket vissza lehet vonni, melyről a szerkesztő és a főszerkesztő levelet kap. A cikk állapota mindenki listájában visszavontra változik. A szerkesztő oldalain azonban még a függő cikkek között marad, hogy a felkért lektoroknak meg lehessen írni a visszavonás tényét. Ezután a szerkesztő véglegesítheti a visszavonást a minősítés oldalon. Egy cikkről a következő adatok kerülnek kiírásra a listában: nyilvántartási szám, cikk címe, a verziók száma, a verziók beérkezési és benyújtási ideje és a cikk státusza. A revízió sorszámára kattintva az adott revízió részletei tekinthetőek meg.

A fenti lista alján helyezkedik el az Új cikk gomb, mely segítségével új cikk vihető fel. Új cikk felvitele esetén a rendszer ad egy nyilvántartási számot, amivel lehet a cikkre hivatkozni. Meg kell adni a szerző(k) nevét (a rendszer a bejelentkezett szerző nevét felajánlja), a cikk címét, nyelvét, az oldalak számát és ki kell választani a feltöltendő cikket tartalmazó fájl(oka)t. Lehetőség van megadni a cikkhez rövid címet, egyéb címeket, dedikációt és köszönetnyilvánítást, valamint ki lehet tölteni az absztrakt és a megjegyzés mezőt. Van lehetőség tetszőleges számú bibliográfiai megjegyzéssel ellátni a cikket. A Mentés gombra kattintva ellenőrzés történik a szükséges adatok meglétére vonatkozóan. Ha a kitöltés nem megfelelő, akkor a szerző visszakerül a felvitel oldalra, ahol jelezve lesz a hibás rész. Ha a beírt adatok megfelelőek, akkor a megadott fájl feltöltésre kerül, a cikk megjelenik az aktuális cikkek között, és a technikai szerkesztő értesítést kap. A szerző egy nyugtázó oldalra kerül, ahol a cikk felvitt adatai látszanak, illetve egy tájékoztató szöveg, hogy a rendszer a cikk beérkezésekor egy nyugtázó e-mail-t fog küldeni. A cikk beérkezésekor a rendszer nyugtázza azt e-mail formájában, valamint küld egy formalevelet a publikációs szándékkal kapcsolatban, melyet a szerzőnek válaszlevélként vissza kell küldenie, ezzel elfogadva a publikációs feltételeket.

Aktuális cikknél az Új verzió linkre kattintva a cikk adatait, illetve tartalmát lehet módosítani. A cikk adatainál kiírásra kerül a cikk verziószáma, de ez az érték nem változtatható. Változtatni azokon a mezőkön lehet, amelyek értékeit új cikk esetén is be lehet, illetve be kell állítani. Ha a cikk tartalma (is) megváltozott, akkor a módosult cikket tartalmazó fájl(ok)t ki kell választani. Új revízió esetén a szerző az új cikk benyújtásához hasonlóan kap egy nyugtázó e-mail-t és egy formalevelet, amellyel ugyanaz a teendője, mint új cikk esetén.

A Publikációs feltételek menüpontra kattintva lehet megtekinteni az adminisztrátor által karbantartott publikációs feltételek dokumentum tartalmát.

A Profil linkre kattintva van lehetősége a bejelentkezett munkatársnak módosítani a felhasználói fiókját. A Kapcsolattartói név melletti beillesztésre kattintva a titulus, vezetéknév és keresztnév mezőkből automatikusan előállítja a mező értékét. Az Azonosító mező módosítása csupán a mező melletti Módosít gomb megnyomása után lehetséges.

 

Információk

Az Információk menüpontra kattintva alapesetben a Projekt információk almenüpontra ugrik.

Történet

Ebben az almenüpontban az Agrokémia és Talajtan tudományos szakfolyóirat történetét ismertetjük, rövid összefoglalást olvashatunk a folyóirat fennállásának hat évtizedéről.


ATON indulása

Ebben az almenüpontban az 'Agrokémia és Talajtan Online (ATON) szakfolyóirat indítása' című TÁMOP projektről olvashatunk röviden – előzményeiről, céljairól, illetve várható eredményeiről.


Szerkesztőbizottság

Ebben az almenüpontban az Agrokémia és Talajtan szakfolyóirat szerkesztőbizottságának tagjait ismerhetjük meg, ahol a nevük mellett feltüntettük a tudományos fokozatukat, az aktuális munkahelyüket, annak levelezési címét, illetve a szerkesztő e-mail címét.


Instrukciók szerzőknek

Itt olvashatjuk azon információkat, melynek segítségével előkészíthetjük a beküldendő cikket: szerkezeti felépítés, ábrák, táblázatok szerkesztése, hivatkozások, stb.


Instrukciók bírálóknak

Az itt közölt információk segítséget adnak a lektoroknak a bírálat elkészítéséhez.


Projekt információk

Ebben az almenüpontban az 'Agrokémia és Talajtan Online (ATON) szakfolyóirat indítása' című TÁMOP projekt technikai adatairól olvashatunk bővebben. Milyen eszközökkel kívánjuk megvalósítani a projektben vállat feladatokat.

 

Hírek

A menüpontban a projekttel kapcsolatos aktuális eseményekről, az új feltöltésekről, a szolgáltatás fejlesztésével kapcsolatos információkról és egyéb újdonságokról olvashatunk. A menüpont bal oldalán a hírek tömör-rövid ismertetőjét olvashatjuk időrendben – a legfrissebb információk mindig legfelül találhatók. A Részletek gombra kattintva ugorhatunk, a jobb oldalra, ahol az eseményekkel kapcsolatos részletesebb információkat olvashatjuk.

 

Fórum

Ezen menüpont használatához regisztrációra, illetve bejelentkezésre van szükség, melyet vagy a kezdőlapon tehetünk meg, vagy a weboldal jobb felső sarkában lévő Bejelentkezés gombra kattintva.

Bejelentkezés után vagy már meglévő hozzászóláshoz küldhetünk választ, vagy új hozzászólást írhatunk.

A Fórumon történő hozzászólásokat a rendszert karbantartó adminisztrátor folyamatosan ellenőrzi, így az oda nem illő bejegyzéseket előzetes figyelmeztetés nélkül törli, adott esetben a hozzászólást bejegyző felhasználót kizárja a rendszer használatából.

 

Linkek

Itt a projekttel kapcsolatos, illetve a projekthez köthető intézmények, kiadók és egyéb cégek, webes felületek elérhetőségét szedtük össze, mely folyamatosan bővülhet.

 

Súgó

Ebben a menüpontban a www.aton.hu weboldal felépítésről, illetve használatáról olvashatunk, segítséget nyújtva annak minél egyszerűbb és áttekinthetőbb használatához.

 

Kapcsolat

A menüpont alatt az 'Agrokémia és Talajtan Online (ATON) szakfolyóirat indítása' című TÁMOP pályázattal kapcsolatos elérhetőségeket tüntettük fel: a projekt menedzserének, a projekt kedvezményezettjének, vagyis az Agrokémiai és Talajtani Kutatóintézetnek, az Agrokémia és Talajtan főszerkesztőjének és technikai szerkesztőjének elérhetőségét.

 

A www.aton.hu használatáról szóló súgó letöltése pdf formátumban